Hallás utáni szövegértés

Német középfokú nyelvvizsga – hallás utáni szövegértés

Hallás utáni szövegértés

  Hallás utáni szövegértés német nyelvvizsgán

 

A nyelvvizsgán két hallás utáni szövegértéssel kell megbirkóznia a nyelvvizsgázónak. Az egyik hallás utáni szövegértés egy hosszabb, több részből álló szöveg, melyet kétszer lehet meghallgatni. A második hallás utáni szöveg pedig egy rövidebb szöveg, melyben általában több szolgáltatást hasonlítanak össze, s csak be kell jelölni a helyes megoldásokat.

 

1. Richtig-falsch hallás utáni szövegértés

A kijelentésekre helyes (richtig) – falsch (helytelen) választ kell bekarikázni, s kb. 1 perc van a kijelentések átolvasására. A szöveg a kijelentések tekintetében sorrendben halad, így jól követhetőek az információk.

Tíz kijelentésnél kell kitalálni, hogy igaz vagy hamis az állítás, ha valamalyiket esetleg nem halljuk elsőre, a második meghallgatás során biztosan többet megértünk. Ha nem, akkor sem esünk kétségbe, fifty-fifty alapon még a tipp is bejöhet. Mondjuk, azért ne erre törekedjünk.

Ezt a fajta hallás utáni szövegértést akkor tudjuk a legjobban gyakorolni, ha hosszabb interjúkat, filmeket meghallgatni, megnézünk, és próbálunk öt percen át a szöveg tartalmára koncentrálni. Sokat tudjuk az agyunkat erre a feladatra tréningezni, ha pl. ezen az oldalunk foglalkozunk néhány feladattal:

Ezen az oldalon sok olyan videót találsz, mely segít az ilyen típusú feladat gyakorlásához:

https://www.dw.com/de/deutsch-lernen/video-thema/s-12165

 

2. Kiegészítős hallás utáni szövegértés

Ezt a feladatot csak egyszer lehet meghallgatni, azonban itt csak számokat kell beírni, rövid kockákat kell beikszelni, nem teljes mondatokat írni. Aránylag sorrendben halad a szöveg, az elolvasásra 90 másodperc áll rendelkezésre. A hallás utáni szövegértés ezen feladata sem nevezhető nehéznek, egy kis felkészülést követően könnyen megoldható. Erre a feladatra úgy lenne érdemes felkészülni, ha a nyelvvizsgázó sok olyan szöveget hallgat, melyben számokat sorolnak fel. Ezekhez hozzá kell szokni, hiszen a német nyelvben a számok a magyarhoz képest fordítva vannak.

 

3. Tippek a felkészüléshez

A hallás utáni szövegértés feladata akkor okoz nehézséget, ha a nyelvvizsgázó előtte nem szoktatta a fülét a német nyelv ritmikájához, a kiejtéshez, a hanglejtéshez, egyszerűen a hétköznapi német nyelvhez. A nehézség több forrásból is fakadhat, pl. a szókincs nincsen megfelelő szinten, így sok az ismeretlen kifejezés a hallás utáni szövegben, esetleg túl gyorsan beszélnek a felvételen, vagy túl nagy kihívást jelent a szövegre koncentrálás közben a feladat megoldásra. Ezeket akkor tudjuk kiküszöbölni, ha sok hallás utáni szöveget próbálunk meg gyakorolni. Tévé/ internetes csatornák nézése, német nyelvű blogok és vlogok követése, rádió hallgatása, hallás utáni szövegértés gyakorlása.

Ugyan, ettől a feladattól sok nyelvvizsgázó fél, egy kis felkészüléssel ez az egyik legkönnyebb feladat lehet a középfokú nyelvvizsgán.

hallás utáni szövegértés

Ha szeretnéd anyanyelvi környezetben, élményeken keresztül fejleszteni a német nyelvtudásod, nincs más dolgod, mint jelentkezni német nyelvtanfolyamunkra! Várunk Bécsbe! Bis bald!

(Felnőtteknek 2021-ben középfokúra felkészítő német nyelvtanfolyamot indítunk, de a tervek között szerepel alapszintű és üzleti német nyelvtanfolyamok indítása is. Kövess minket, és értesíteni fogunk róla!)

 

Kérdésed lenne a német nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!