Hogyan segíts szülőként a német nyelvtanulásban? – 5 tipp

Szülő vagy, és német nyelvtanulásban szeretnél segíteni a gyermekednek, de nem beszéled a nyelvet?

Ez nem akadály! Gondolj csak bele, mi az, ami rettentően fontos a német nyelvtanuláshoz, és amit – tisztelet a kivételnek – alig kapnak meg a gyerekek a németórákon?

Adj szülőként is önbizalmat a német nyelvtanuláshoz!

Ez nem más, mint az önbizalom és a belőle fakadó magabiztosság, amivel bátran beszél németül, és amivel egyre több sikerélményt zsebelhet be – és ebben szülőként támogathatod Te is!

Német nyelvi táborainkban azt tapasztaljuk, hogy a sok pozitív visszajelzés, a támogató közösség és a sikerélmények napi szinten olyan motiváció- és önbizalomtöltetet adnak a gyerekeknek, hogy valósággal szárnyakat kapnak a nyelvtanuláshoz – beleértve az iskolai németórákat is!

Íme 5 tipp, hogy szülőként Te is szárnyakat adhass német nyelvet tanuló gyermekednek!

 1. Fontos a szülői dicséret is a német nyelvtanulásban!

A pozitív visszajelzésekkel növelni fogod az önbizalmát és el tudja majd hinni magáról, hogy képes megtanulni a német nyelvet. Akkor is dicsérd, ha próbálkozik, erőfeszítéseket tesz, de hibázik – a hibáiból tanulni fog, a dicséret pedig arra ösztönzi, hogy újra nekiveselkedjen!

 1. Három óra hossza német nyelvtanulás? Csak ezt ne!

Foglalkozzatok a német nyelvvel rendszeresen, akár minden nap vagy naponta többször is, de minél kisebb a gyermeked, annál rövidebbek és annál változatosabbak legyenek ezek a foglalkozások! Kisebb német nyelvtanulóknak például 3-10 perc elegendő alkalmanként – és ha nem a szülőjével szeretne dolgozni, hagyd egyedül a feladattal nyugodtan.

 1. Német nyelvtanulás tanulókártyákkal – jó móka a szülőnek is

Német tanulókártyák – a szülők aduásza

Nagyobbakkal együtt is készíthettek az aktuális témakör kifejezéseiből német tanulókártyákat, melyekre rajzolni is lehet, vagy amiket különböző színekkel is felírhattok. Ezeket aztán tűzzétek ki mindenfelé a lakásban, és amikor csak arra jár, próbálja felidézni magyarról németre a kifejezéseket, szavakat! Akár kihívások elé is lehet így állítani: akkor léphet be egy ajtón vagy nyithatja ki a hűtőt, ha megmondja az azokra tűzött szavak jelentéseit.

Kisebbekkel pedig felcímkézhetitek a lakásban található tárgyakat, és együtt fedezhetitek fel a sok kis kártyát újra meg újra! Ha tudsz németül, akkor példamondatokat is alkothattok belőlük! Ez nagyszerű szülő-gyerek program is egyben!

 1. A mumus: a német nyelvtan

Korábbi blogbejegyzéseinkben olvashatsz a német nyelvtanról könnyen érthetően, többek között a névelőkről, a névmásokról vagy a német nyelv alapjairól is. (Kicsikkel nem szükséges külön nyelvtanozni, ők hallás után is magukba szívják a német nyelvtani szerkezeteket!) Ha valamikor volt már közöd a némethez, ezekkel felelevenítheted a tudásod és felhasználhatod az otthoni gyakorláshoz is. Ha sosem tanultál németül, akkor a magyarázatokat inkább bízd a némettanárra – de akkor is tudsz segíteni a gyermekednek! Néhány tipp, hogy hogyan:

 • Német társasjátékok a nyelvtanban is sokat tudnak segíteni
 • Játsszatok szóláncosat vagy alkossatok kis történeteket bizonyos nyelvtani elemeket használva! (Ehhez persze kell egy kis némettudás a szülő részéről.)
 • Írjatok fel nyelvtani példamondatokat is tanulókártyákra!
 • Kutassatok német nyelvű honlapokon, könyvekben, zenében, filmekben a tanult nyelvtani szerkezetek után!
 • Oldjatok meg online feladatokat, játékokat, keresztrejtvényeket! (Olyat keress, amihez van megoldókulcs.)
 • Keress gyermekednek levelező- vagy chatpartnert, és biztasd arra, hogy mindig az aktuális nyelvtani szerkezeteket is használja a leveleiben!

Élvezetes német nyelvtanulás online is

 1. Szórakozva is lehet német nyelvet tanulni – avagy vidám percek a szülőknek is!

Németet úgy is lehet tanulni, hogy nem feladatokat oldotok meg vagy szavakat kérdezel ki a gyermekedtől, hanem mindketten jól is szórakoztok közben!

 • Nézzetek német nyelvű rajzfilmeket, sorozatokat, természetfilmeket! (Válassz olyat, ami korban és műfajban megfelelő! Nézz meg belőle néhány részt vagy pár percet, hogy megbizonyosodj róla, hogy jól választottál!)
 • Fedezzétek fel a német nyelvet jártatokban-keltetekben! (termékcímkéken, turistás helyeken, a magyar nyelvben,stb)
 • Hallgassatok zenét, nagyobbakkal szöveggel együtt! Karaokézzatok!
 • Utazzatok virtuálisan is német nyelvterületekre, állítsatok össze útitervet!
 • Szervezzetek német nyelvű bulit a németes osztálytársakkal, kvízekkel, játékokkal egybekötve!
 • Játsszatok német turistásat! Találj ki néhány küldetést gyermekednek, és német turistának tettetve magatokat oldja meg a helyzeteket! (Például rendeljen ételt-italt németül egy büfében vagy kérjen meg valakit németül, hogy fényképezzen le titeket.)
+1 TIPP

Mi lehetne még a fentieknél is hatékonyabb? Naná, hogy egy német nyelvi tábor Bécsben, tele némettel, tele élménnyel!

Várjuk gyermeked Bécsbe – német nyelvtanulás élményekkel!

Kérdésed lenne a táborokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!