Hogyan tanulj könnyen német tanulókártyákkal?

Német tanulókártya –  bizonyára már te is tanultál meg a segítségével új szavakat. Talán még most is alkalmazod a tanulókártyákat – na de hogyan tanulhatnál vele még hatékonyabban németet? Vagy, ha még nem használtál tanulókártyákat a némettanuláshoz, hogyan fogj hozzá? Olvass tovább, és megtudod!

Mi az a német tanulókártya?

A tanulókártya lényegében egy szókártya, aminek egyik oldalán németül, másik oldalán magyarul szerepel egy adott kifejezés. A boltok idegennyelvű részlegei roskadoznak a megvásárolható német tanulókártyáktól, de a legjobb, ha a saját paklidat készíted el.

Miért jobb, ha egy német kifejezés szerepel a tanulókártyán (és nem egy darab szó)?

Törekedj arra, hogy egy kifejezést vagy egy rövid – magasabb szinten akár hosszabb – német mondatot írj a kártyára. Így egyrészt energiát és időt takarítasz meg, hiszen egyszerre tanulhatsz meg több szót is, másrészt könnyedén rögzülnek majd nyelvtani szerkezetek is, melyeket beszéd közben hamarabb elő tudsz húzni és helyesen alkalmazni, beilleszteni az adott mondatba.

Miért én készítsem el a német tanulókártyáimat?

Egyrészt, mert már a készítés közben is gyakorolhatod a német kifejezéseket. Másrészt, mert így azok a kifejezések fognak szerepelni a kártyákon, melyekre éppen szükséged van a tanult témakörhöz. A tanulás is könnyebben fog menni, ha egy német szöveghez tudod majd kötni az adott kifejezést.

Nem szeretek írni meg tanulókártyákat vagdosni, van más lehetőség?

Persze! Szerkesztheted táblázatként is szövegszerkesztőben, így az írást megspórolod – a vagdosás mondjuk marad. Vagy készíthetsz online német tanulókártyákat, ehhez ajánljuk például a Quizlet alkalmazást, ahol játékokkal is gyakorolhatod a német szavakat. Ha viszont már a készítésük közben is szeretnéd elkezdeni a szótanulást, akkor a kézzel írás a legtutibb. Színezheted is őket, rajzolhatsz rájuk, főleg, ha vizuális típus vagy.

Német tanulókártyák, szókártyák

Kész vannak a német tanulókártyáim – és most?

Akkor kezdődhet a szórakozás! Oszd be, hogy naponta hány tanulókártyát fogsz megtanulni: szinttől és egyéntől függően ez 5-20 kártya is lehet, kezdetnek a 10-et javaslom. Vidd őket magaddal mindenhova, és amikor van pár szabad perced, fusd át őket akár többször is! Fontos, hogy magyarról németre tanulj, mert így fogod tudni alkalmazni a német kifejezéseket beszédben is! Még egy ötlet: amikor otthon vagy, szét is szórhatod őket a lakásban, és amikor arra jársz, állj meg és tanulgasd őket egy kicsit! (20 kártyánál már az is egy kis agytorna lesz, hogy megtaláld mindet :) ) Este lefekvés előtt érdemes még legalább egyszer átlapozni őket.

Mit csináljak, ha így is folyton elfelejtem a német kifejezéseket?

Először is: ismételj, ismételj, ismételj! Esténként ismételd át az aznapi szavakat, másnap azokat is vidd magaddal, amik nehezebben mentek, és hagyj arra egy napot a héten, hogy a heti adagot átismételd. 

Másodszor: használd, használd, használd! Építsd be az éppen tanult német szavakat a beszédedbe, írásaidba, nyelvtanos példamondataidba, ahova csak tudod!

Harmadszor: ne csüggedj, ha nem 100%-os a teljesítményed, lesznek mindig szavak, amik nehezen ragadnak meg, folyton ki kell keresned őket. Ezek valószínűleg olyanok, amiket eleve ritkán használsz, tehát nem nagyon lesz rájuk szükséged. 

+1: a mumus német szavakat úgy is megpróbálhatod megjegyezni, hogy összekötöd a fejedben egy másik szóval, amire hasonlít, vagy egy képpel, szituációval, amiben megjeleníted a kifejezést magát is.

Hallás után könnyebben megtanulom a német kifejezéseket – akkor minek nekem tanulókártya?

A német tanulókártyákban az a legjobb, hogy minden nyelvtanuló típus hatékonyan tud vele tanulni! Olvasd fel hangosan a kártyán szereplő német kifejezéseket, vagy, ha pl a Quizlet-et használod, ott fel is olvassa neked az applikáció.

Ha pedig szeretsz tanulás közben mászkálni, akkor hajrá, a kártyákkal aztán tényleg nem kell egy helyben ülnöd!

És ha szereted látni, amit tanulsz, akkor használj színeket, rajzokat is a tanulókártyákon!

Kérdésed lenne a német tanulókártyákkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!