Német nyelvtan – hogyan szeresd meg?

Német nyelvtan: mi jut eszedbe erről a két szóról? Végeztem egy mini-felmérést német nyelvtanulók körében, íme néhány a válaszok közül:

“Piszok nehéz.”

“Nagyon komplikált.”

“Nem nyelvtanulóbarát, az biztos.”

“Der Tot! Ich kann es einfach nicht!”

Te is így érzed? Akkor olvass tovább, mert ebben a blogbejegyzésben egyrészt kapsz néhány hasznos tippet ahhoz, hogy hogyan tanuld a német nyelvtant, másrészt ahhoz is, hogy hogyan kezdd el már az elején aktívan is használni a tanultakat.

Így érzed magad, mikor német nyelvtant tanulsz?

Akkor mondhatod el egy adott nyelvtani szerkezetről, hogy “na, ezt már tudom”, amikor képes vagy azt aktívan, tehát szóban-írásban is helyesen használni. Ebben ugye egyetértünk? Az aktív használathoz vezető utat jelentősen lerövidítheted, ha betartasz két aranyszabályt a német nyelvtan tanulásakor:

1. Ne a szabályokat magold be, hanem példákkal tanulj!

Ez ugye logikus? Beszéd közben sem a szabályt fogod taglalni, és a vizsgán sem érdekel senkit, mit miért ragozunk úgy, ahogy. A szabály arra jó – főleg azoknak a nyelvtanulói típusoknak, akik erre fogékonyak -, hogy megértsd az összefüggéseket és/vagy mondatalkotáskor tudd ellenőrizni a nyelvi helyességet. De az nem visz előre, ha bemagolod a szabályokat. Koncentrálj inkább példamondatokra, példaszituációkra, lehetőleg képekkel egybekötve. Mondd ki hangosan a mondatokat, ízlelgesd a szerkezeteket! Próbálj felfedezni belőlük minél többet német szövegekben, hanganyagokban, videókban, és elemezgesd, ott miért és hogyan használják! Írd ki őket tanulókártyákra!

2. Hagyj magadnak időt, hogy helyesen használd a tanult német nyelvtant!

Ne siettesd magad, időre van ahhoz szükség, hogy egy adott szerkezet beépüljön az aktív nyelvhasználatba. Első lépésként megérted, hogy hogyan és miért használják. (Például Barbi segítségével ilyen vagy ilyen posztokból.) Ha ez megvan, jól meg fogod tudni oldani a munkafüzetes feladatokat és ha odafigyelsz, szituációs gyakorlatokban is tudod már használni a szerkezetet.

Ezután jöhet egy zűrzavaros időszak, amikor a többi, már tanult német nyelvtan mellett már ezt is használnod kell, ki kell választani, mikor melyik a megfelelő az adott szituációban. Ilyenkor gyakran elkeseredünk, hogy “azt hittem, ezt már tudom”. Ha ezen túllépsz, és továbbra is törekedsz a gyakorlásra, a hibákra pedig úgy tekintesz, mint a fejlődés részeire, akkor egyszercsak – észre sem fogod venni – elkezded helyesen használni, szinte gondolkodás nélkül, érzésre az adott német nyelvtant.

(Ha mélyponton a motivációd, nyelvi coach-ként és nyelvtanárként tudlak támogatni abban, hogy megtaláld újra az utad a némethez.)

Használd a német nyelvtant!

Hogyan gyakorolj úgy, hogy még élvezed is a német nyelvtan tanulását? Próbáld ki ezeket a technikákat, és alkalmazad a számodra hatékonyakat!

1. Alkoss saját német példamondatokat, rövid szövegeket!

Amikor a saját életedről, tapasztalataidról alkotsz mondatokat, vagy akár rövid szituációkat írsz le az adott szerkezettel, nem csak az agyadhoz, hanem a szívedhez is kicsit közelebb hozod a német nyelvtani szerkezetet. (A leírtakat mindenképpen ellenőriztesd le egy németül beszélővel!)

2. Válj detektívvé, és nyomozz a tanult német nyelvtan után!

Mint fentebb is írtam, próbáld minél több szövegben, hanganyagban felfedezni az adott szerkezetet, és akár megállni egy pillanatra és átgondolni, miért és hogyan használják az adott szövegkörnyezetben. Ki is írhatod ezeket a példákat magadnak, de mindig legyen meg a szövegkörnyezet is hozzá. (Arról a hatalmas sikerélményről nem is beszélve, amikor nem keresed, de kihallod egy dalból vagy filmből, kitűnik egy szövegből a tanult német nyelvtan, és egyből érted is!)

3. Használd, amikor csak lehet!

Gondolom, nem árulok el nagy titkot, hogy akkor tud beépülni egy adott német nyelvtan a nyelvhasználatodba, ha gyakran használod. Erre az elején, amikor még új a szerkezet, nagyon tudatosan oda kell figyelni. Amikor beszélgetsz valakivel (vagy magadhoz) németül, vagy írsz valamit németül, törekedj arra, hogy belecsempészd az aktuális nyelvtant is. (Hozzávehetsz még 5-6 új kifejezést is, hogy kettőt üss egy csapásra és a szókincsed is fejleszd.) Használd már akkor is, amikor még bizonytalan vagy benne, kísérletezz, kérd, hogy javítsanak ki, ha hibáznál, és ismételd el mindig a helyes mondatot is!

4. Hogyan ne felejtsd el?

Minden bizonnyal lesznek olyan szerkezetek, melyeket kevésbé fogsz használni, és időnként fel kell őket elevenítened. De ez nem jelenti azt, hogy elölről kell kezdened az elsajátítását, hogy elfelejtetted úgy, ahogy van. Hamarabb képes leszel újra helyesen használni, ha egy kicsit odafigyelsz rá ismét, és néhány ilyen ismétlést követően hidd el, észre sem veszed, és beépül a bonyolultabb német nyelvtan is.

Záró gondolat

Egy jó hír így a végére: a bevezetőben említett mini-felmérésemre érkeztek azért biztató válaszok is:

“Logikusan felépített, szabályozott.”

“Logisch und verständlich.”

Téged is arra buzdítalak, hogy úgy képzeld el a német nyelvtant, mint egy meghódítandó hegyet: az elején messzinek tűnik a hegy csúcsa, és talán csak megközelíteni tudod majd (mutass nekem valakit, aki minden egyes német nyelvtani szerkezetet ismer és használ is), és az is lehet, hogy néha visszacsúszol az ösvényen, de útközben, ahogy mész feljebb, egyre szebb a kilátás és egyre jobban belejössz a mászásba.

Mászd meg a német nyelvtan-hegyet!

Élvezetes hegymászást kívánok!

Zsuzsi

Tudtad? Német tanfolyamainkon és táborainkban élményeken keresztül gyakorolhatod a nyelvtant is! Kérdésed lenne? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!