Ismerje meg az SCA-t

A Sprach Camp Austria két elhivatott magyar pedagógus megvalósult álma Ausztriában. 2012-ben úgy döntöttünk, a hosszú évek alatt összegyűjtött tapasztalatokat felhasználva itt az ideje, hogy megvalósítsunk egy olyan nyelvi tábort, ami hatékony kiegészítője a magyarországi idegennyelv oktatásnak.

Azóta minden évben megrendezésre kerül az SCA nyári német táborán kívül a téli német táborunk is, valamint szeretettel várjuk az ide látogató osztályokat is, legyen szó egy egynapos osztálykirándulásról vagy német nyári táborról iskolai csoportoknak.

2016 óta arra is lehetőséget kínálunk, hogy az SCA országos német nyelvi versenyén keresztül a német kultúrával közelebbről való megismerkedés mellett a 3 forduló után győztesként kikerülő tanuló ingyen tölthessen el egy hetet a német nyári táborunkban.

 

SCA Barbi és Zsuzsi

Zsuzsi Barbi

Pedagógusként több, mint 15 éve tanítok felnőtteket és gyerekeket egyaránt. Miután hat évig vezettem a saját nyelviskolámat Magyarországon, és kellő tapasztalatot gyűjtöttem a programszervezésben és a táboroztatásban is,

2012-ben Bécsben kezdtük el Barbival az SCA német nyelvi táborok szervezését. Már az elejétől fogva nagy hangsúlyt fektettünk az aktív nyelvtanulásra, és a módszer sikerét a visszajelzések és az évről évre gyarapodó számú táborozónk is igazolja.

Amióta nyelveket beszélek, feltárult előttem a világ: a nyelvtudás által lehetőségem nyílik, hogy más országok lakóival megértessem magam, barátságok szövődjenek, és ezáltal jobban megismerjem az ő kultúrájukat, gondolkodásmódjukat.

Célom, hogy ezt az érzést lehetővé tegyem a táborozók számára is.

Mindig is pedagógusnak készültem, így a német tanári diploma szakmai pályafutásom egyik legjobb döntésének bizonyult.

Az SCA pedagógusként és szervezöjeként mély meggyőződéssel vallom, hogy a leghatékonyabb eszköz, mellyel világokat teremthetünk, hidakat építhetünk, az a tanítás és élményszerzés. Ez a két alappillére határozza meg oktatási koncepciónkat. Németországi tanulmányaim, nemzetközi területen szerzett tapasztalatom mind ezt a hitet erősítette bennem.

Az SCA szervezőjeként azt hiszem, a legjobb dolgot alkotjuk, amit csak adhatunk a diákoknak. Egy nagy kaland, amelynek remélem hamarosan minél több gyermek részese lehet. Ausztriában több, mint öt éve foglalkozom gyermekek nevelésével, s a rengeteg pozitív visszajelzés, illetve a visszatérő SCA-saink igazolják leginkább sikerünket.

Küldetésünk

Tanítási koncepciónkban helyet kapott az intenzív német oktatás, amely hozzásegít egy olyan magabiztos nyelvhasználathoz, amire manapság nem csak a nyelvvizsgán vagy egy emelt szintű érettségin, de főleg a mai világunkban is szükség van. Emellett hitvallásunk, hogy a nyelvoktatás csak olyan formában lehet sikeres, ha az anyanyelvi környezetben, interaktív programokkal kiegészülve zajlik.

Fontosnak tartottuk a tábor programkialakításában, hogy a tanórák mellett a szabadidős tevékenységek is hozzásegítsék diákjainkat az elsajátított elméleti nyelvtudás aktív felhasználásához. Korosztálynak megfelelően színes programokat találunk ki a táborozóknak: állatkerti séta, kalandpark, interaktív múzeum és történelmi helyek felkeresése ugyanúgy a program részét képezik, mint közös sport- filmes- és zenei rendezvények. Ezek a programok mind a tanítás szerves részét képezik, hiszen az ezekhez kapcsolódó feladatok, szerepjátékok segítik a diákok aktív német nyelvhasználatát. Szeretnénk, ha a gyerekek ezeken a területeken is tapasztalatot szereznének német nyelven, így segítve a kulturális élményeken keresztül történő játékos nyelvtanulást.

Az SCA táborozói nem csak nyelvi tudásukat fejleszthetik táborainkban, hanem megismerik Bécs városát, megtanulnak közlekedni egy nagyvárosban (természetesen kísérettel), leküzdik (nem csak nyelvi) gátlásaikat és bátran mennek oda idegenekhez információt szerezni, új barátokat szereznek, és megtapasztalják, miért és mennyire fontos a német nyelv elsajátítása. A szervezők, felügyelők és tanárok mindig arra törekednek, hogy bensőséges, bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki a gyerekekkel, melynek köszönhetően még jobban tudják motiválni őket.