Német anyanyelvi környezet – hozd ki magadból a maximumot!

Német anyanyelvi környezet = német nyelv amerre csak nézel – hogyan hozd ki a helyzetből a legtöbbet és fejleszd a lehető leghatékonyabban a német nyelvtudásod?

Ha német anyanyelvi környezet vesz körül, akár csak rövidebb időre is, esetleg szemezel az egyik német nyelvtanfolyamunkkal vagy táborunkkal, Neked szól ez a bejegyzés!

Íme 5 gyakorlati tipp ahhoz, hogy rengeteget fejlődhessen a nyelvtudásod már rövid idő alatt is!
Vicces német felirat egy kukán Bécsben

Német poénok még a kukákon is (Bécs)

1. Járj nyitott szemmel! – az anyanyelvi környezetben lépten-nyomon ott a német

Akármerre mész, biztosan látsz rengeteg német nyelvű hirdetést, feliratot, címlapot, könyvborítót, éttermi menüt, termékismertetőt, stb. Használd ki a lehetőségeket és olvasd, ízlelgesd, értelmezd a figyelmed felkeltő német anyanyelvi szövegeket. Akár le is fotózhatod őket, és felhasználhatod a képeket későbbi nyelvtanuláshoz.

2. Fülelj! – itt az alkalom, hogy minél több anyanyelvi német beszédet hallj

A különböző hangosbemondókon elhangzó német szövegekre is érdemes fülelned – szerencsére ezeket tübbszür egymás után is elmondják -, de ennél sokkal érdekesebbek szerintem a titkon “kihallgatott” beszédfoszlányok utcán, tömegközlekedési eszközökön, parkokban. Menj forgalmas helyekre és próbálj meg mondatokat, mondatfoszlányokat elkapni – ez egyben különböző akcentusok, dialektusok megfigyelésére is tökéletes.

Hallgasd ki, ki mit beszél!

Német anyanyelvi beszélőkre bárhol bukkanhatsz!

3. Beszélgess! – használd ki, hogy végre mindenkivel gyakorolhatod a német nyelvet

Győzd le a gátlásaid (ha vannak) és szólíts le minél több embert, hogy anyanyelviekkel gyakorolhasd a német nyelvet! Gyakran kapnak a mi tanulóink is ilyen jellegű feladatokat, és mind a gyerekek, mind a felnőttek nagyon hamar rákapnak, mivel ez hatalmas sikerélményt adó gyakorlása a német nyelvnek. Néhány ötlet:

  • Térkép helyett kérdezd a helyieket a helyes irányról!
  • Étteremben kérdezd meg a pincért, mit ajánlana!
  • Kérj meg valakit, hogy készítsen rólad fotót (haladóknak: részletesen mondd el neki, milyet szeretnél)!
  • Szupermarketben vagy piacon kérdezz meg egy másik vevőt, hogy milyen helyi specialitásokat tudna ajánlani!
  • Szólíts le a szórakozónegyedben néhány fiatalt, hogy melyik helyet ajánlják esti szórakozáshoz, és miért!
  • Könyvesboltban kérj segítséget egy eladótól, kérdezd meg a személyes véleményét is!

4. Jegyzetelj! – frissítsd fel a szótárfüzeted német kifejezésekkel!

Legyen nálad egy kis jegyzetfüzet, vagy jegyzetelhetsz a telefonodba is. Amint valami érdekes, számodra új kifejezéssel találkozol, jegyezd fel! Minden nap fusd át az aznapi listát és válassz ki közülük 3-5-öt, amit próbálj beépíteni másnap a beszédedbe vagy német nyelvű útinaplódba.

Helyi német lapot olvasgató SCA-sok

Bécsi napilapot olvasgató gyerekek az SCA német táborában

5. Gyűjtögess! – hogy otthonra is magaddal vihess valamit a német anyanyelvi környezetből

És, hogy mit gyűjts össze? Bármit, ami számodra érdekes és szívesen olvasnád el (újra) otthon. Vagy, ha német nyelvvizsgára készülsz, érdemes a témakörökhöz autentikus anyagokat gyűjtened. Például: szórólapok, brossúrák, újságok, magazinok, termékek csomagolásai, jegyek. Otthon aztán alaposabban nézd át őket, írd ki róluk a számodra hasznos kifejezéseket, aztán akár egy kis emlék-posztert is készíthetsz belőlük a faladra.

 

Tudtad? Német tanfolyamainkon és táborainkban anyanyelvi környezetben gyakorolhatod a nyelvet! Kérdésed lenne? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!