Segítünk! – Német dátumok és az Attributsatz

Sokat gondolkodtunk azon, hogy mi hogyan is tudnánk segíteni egy kicsit az otthonról tanító tanárokat és az otthonról tanuló diákokat. Bár sokkal több szabad időnk nem lett a karanténnal, úgy gondoltuk, egy kis segítség a német órákhoz belefér. Ezért Facebook oldalunkon felajánlottuk, hogy aki megírja nekünk, milyen téma érdekli, ahhoz szívesen adunk ötleteket és keresünk feladatokat.

Első bejegyzésünkben először Anita kérésére a dátumokkal, évszámokkal foglalkozunk, majd Nóra kérésére az Attributsatz-hoz adunk tippeket.

ÉVSZÁMOK ÉS DÁTUM NÉMETÜL

 • Az évszámokat a legegyszerűbben a szülinapok felírásával lehet megtanulni, és mi általában meghívót szoktunk gyártani a gyerekekkel, hogy megtanuljuk, ki mikor született, és egyből hozzávesszük a napokat és a hónapokat is, és az elöljárószavakat is, amik hozzájuk tartoznak: am 27-sten März im Jahre ….. , am Vormittag, am Nachmittag, um 8 Uhr, am Montag, am Dienstag, im Jänner, im Februar, etc.
 • Mivel a legtöbb gyerek 2000-es születésű, így szoktunk venni híres idolokat, akik meghívják egymást szülinapi buliba- pl. Mozart meghívja Beethovent, vagy Madonna meghívja Justin Biebert egy szülinapi zsúrra. Ki kell keresniük németül, hogy mikor születtek ezek a hírességek.
 • Aztán lehet naptárt készíteni, ahova mindenki felírja, hogy mikor született, és a tanárnő kérdezhet, hogy ki mondja meg először, hogy ki született ekkor és ekkor. Nagyobb eseményeket is át lehet venni, ehhez lehet különböző országokba utazni és ahhoz az adott országhoz évszámokat átbeszélni. Ehhez remek oldal ez: https://www.kinderweltreise.de/kontinente/europa/oesterreich/daten-fakten/

Egyéb hasznos linkek:

(német nyelvű magyarázat kiejtéssel, A1 szintű feladatokkal)

(magyar nyelvű magyarázat)

(kicsit hosszabb videó, el kell ismételni a hallott-olvasott mondatokat, dátumok 02:00-04:48)

(német nyelvű, könnyen érthető magyarázat)

(ez a kedvencünk, itt be lehet állítani feladatokkal vagy anélkül a videót, sőt, új funkció az oldalon, hogy házi feladatnak is feladható; ingyenes regisztráció)

+1 SCA TIPP: Recherche

Suche zu jeder Kategorie eine Person und finde die Information heraus, wann er geboren ist! Schreibe das Datum auch mit Buchstaben auf! Extra Aufgabe: Schreibe weitere zwei Sätze über diese Person!

 

 • Ein Familienmitglied
 • ein Sportler / Sportlerin
 • ein Schauspieler / Schauspielerin
 • ein Schriftsteller / Schriftstellerin
 • ein Sänger / Sängerin

 

ATTRIBUTSATZ

„Der Ort, in dem ich geboren bin, liegt am Meeresufer, wo der Rhein ausmündet.“

 

 • Az elméleti anyaghoz több rendkívül jó nyelvtani, magyarázós feladat is rendelkezésre áll, pl. ezek:

https://www.derdiedaf.com/_files_media/downloads/BerlinerPlatz3NEU_Kopiervorlagen_LHR_Kapitel36.pdf

https://de.islcollective.com/deutsch-daf-arbeitsblatter/grammatik/relativpronomen-und-relativsatze/relativsatze/100824

 • Egy egyszerűbb feladat: mondatátalakítás

http://materials.lehrerweb.at/fileadmin/lehrerweb/materials/gs/deutsch/wort_satz/satzzeichen/attribute_u_attributsaetze.pdf

 • További feladatok:

http://deutschfoerdern.de/online-test/attribute-und-attributs%C3%A4tze-erkennen

https://de.islcollective.com/deutsch-daf-arbeitsblatter/grammatik/relativpronomen-und-relativsatze/man-ist-was-man-isst/67821

 • Videó német nyelvű magyarázattal:

https://www.youtube.com/watch?v=GaBV1K7171Y

 

 

+1 SCA VORSCHLAG

 

Bilde immer längere, mit Attributen ergänzten Sätze! Z.B.: Ich habe im Zug ein Buch gelesen. – Im roten Zug, der nach München gefahren ist und wo viele mitgefahren sind, habe ich ein romantisches Buch gelesen, das aus 200 Seiten bestand und wo es um zwei bekannte Schauspieler ging. 

Ich habe im Zimmer Musik gehört.

 

KÖVETKEZIK: Wo / Wohin, Obst und Gemüse

Szeretnél Te is tippeket? Látogass el Facebook oldalunkra, és jelezd kommentben a kiemelet poszt alatt, vagy írj nekünk üzenetet!

A leckék pdf formátumban is letölthetőek:

Segítünk1._dátumok

Segítünk2._Attributsatz_Relativsatz