Segítünk! – Wo / Wohin és Zöldségek, gyümölcsök

Második bejegyzésünkben Beatrix kérésére a Wo / Wohin nyelvtani témát járjuk körbe. Veronika pedig a zöldségek, gyümölcsök témakörében kért tőlünk játékos feladatokat.

A Facebook oldalunkon található kiemelt poszta alatt kommentben, vagy üzenetben várjuk a további megkereséseket!

WO / WOHIN

Mi egyszerre szoktuk tanulni a kettőt, mert akkor a gyerekek egyből érzik is a különbséget. Moziba megyünk, vagy moziban vagyunk? Haza megyünk vagy otthon vagyunk? Nem mindegy, hogy Hawaiira akarunk repülni, vagy éppen ott táncoljuk a hula-hulát. Vagy Brazíliába szeretnénk menni, de csak Horvátországig jutok, és ott strandolok.

Kis magyarázat: Országoknál nach és in, intézményeknél in és zu. Alapvető különbség, hogy HOVÁ AKK (tárgyeset) – asztom a HOL DAT (részeseset) (hová akasztom a holdat). Betűjátékkal egyébként könnyen memorizálható, hogy az AKK eset a következő FOGDaBUM kezdőbetűs szavaknál fordul elő: Für, Ohne, Gegen, Durch, Bis, Um. Míg a DAT az MSZABVáNy esetében: Mit, Seit, Zu, Aus, Bei, Von, Nach. 

SCA Tipp: Országok esetében csinálhatunk egy virtuális utazást, ahol elmegyünk megnézni pár nevezetességet. Erre remek feladat az alábbi oldal, ahol a világ bármely pontjára utazhatunk:

https://www.kinderweltreise.de/kontinente/europa/oesterreich/daten-fakten/

Néhány egyéb feladat:

OBST UND GEMÜSE – GYÜMÖLCSÖK ÉS ZÖLDSÉGEK

Egyéb feladat a témához:

Következik: Számok 1-100, Kirándulás a városban

Élvezetes tanulást, tanítást kívánunk! Várjuk a további témaköröket!

A leckék pdf formátumban le is tölthetőek:

Segítünk3._Wo_Wohin

Segítünk4._Obst_Gemüse_gyümölcsök_zöldségek