Német középfokú nyelvvizsga (B2) szövegértés? Nem lehetetlen!

Német középfokú (B2) nyelvvizsga hatékonyan?

Natürlich!

A német nyelvvizsgának számos válfaja létezik. Online német kurzusainkon mi azokkal a középfokú nyelvvizsgákkal foglalkozunk csak, amelyek nemzetközileg elfogadottak. Mivel táboraink, kurzusaink a COVID-19 előtt Ausztria fővárosában, Bécsben kerültek megrendezésre, ezért preferáltuk többnyire az ÖSD nyelvvizsgát, amely nagyon hasonló szisztémán alapszik, mint például a Goethe nyelvvizsgája (a különbség, hogy a Goethe nyelvvizsgánál németes témák, míg a ÖSD nyelvvizsgánál főként osztrák jellegű témák kerülnek feldolgozásra).

Németes blogunkon és közösségi oldalainkon (itt böngészhetsz és itt pedig sok érdekes témával is találkozhatsz közösségünkben) is sok osztrák téma jelenik meg, így most foglalkozzunk a hivatalos Osztrák Nyelvvizsga (Österreichisches Sprachdiplom) felépítésével.

Reméljük ezzel a rövid összeállítással segítünk Neked a felkészülésben (ha kérdésed lenne, írj ránk nyugodtan, illetve barangolj az oldalunkon, ahol sok egyéb hasznos információ is vár rád!) A mai online kurzusunkon a német nyelvvizsga első részfeladatát ismerjük meg közelebbről, a szövegértést! (Következő németes blogunkban a levélírásról lesz szó!)

 

ÖSD Német középfokú (B2) nyelvvizsga felépítése

Az ÖSD különbséget tesz az egyes kommunikatív készségek (olvasott szöveg értése, hallott szöveg értése, írás- és beszédkészség) és a kommunikatív készségek kombinációja között (pl. hallás utáni értés és beszédkészség: beszélgetés, olvasás és írás: levélírás).

 

Német nyelvvizsga 1.rész: SZÖVEGÉRTÉS

Ez a feladatsor 4 szövegértési blokkból áll, összesen 90 perc áll rendelkezésre a megoldáshoz. Tehát egy részfeladatra 20 perc jut, arányosan elosztva, utána 10 perc az ellenőrzés és a feladatlapra átírás. A középfokú nyelvvizsga csak akkor sikeres, ha a teljes írásbeli feladatsor minimum 60%-a jól megoldott. A szövegértési feladat minimum elérendő pontszáma 10 a megadott teljes 20-ból (egyébként minden részfeladatnál el kell érni a minimum 50%-os jó megoldást).

 

Szövegértési feladat

Szövegértés – egybefüggő szöveg értelmezése

 

  1. Multiple-Choice-Aufgabe összefüggő szövegértés:

hosszabb, egybefüggő szöveg olvasása, majd 5 kérdésre válasz kiválasztása A,B,C lehetőségek közül (itt érdemes először a szöveget elolvasni, majd a kérdésekre a lehetséges választ bekarikázni a szövegben, ezután a kérdést újra elolvasni és ez alapján megválaszolni a kérdést. Ha nem vagyunk biztosak a szöveg megértésében, akkor is, mindig válasszunk egy megoldást!

Előszeretettel használunk igaz, élő szövegeket német kurzusainkon, melyeket a hétköznapokból veszünk. Ilyen szövegek találhatóak az alábbi oldalakon is:

Integrationsfond Austria, Deutsch Info

Tipp: érdemes sok újságcikket, történetet olvasni Ausztriából, ezzel is fejlesztve szövegértési készségünket!

 

  1. ZeitungstexteÜberschrift Zuordnungújságcikk és cím párosítás:

Öt szöveg és 10 címből öt összepárosítása. Sokszor két cím megtévesztően kapcsolódhat egy szöveghez, ezért a szövegértésnél különösen figyeljünk az apró különbségekre is a szövegekben! Először érdemes a szalagcímeket elolvasni, majd ez alapján a kulcsszavakat megkeresni a címekben, és ez alapján értelmezni az adott szöveget és a hozzá kapcsolódó címet!

 

  1. Zeitungsartikel mit fehlenden Textteilen (max. 3 Buchstaben)- Hiányos szöveg kiegészítése (max. 3 betű hiányzik):

A szöveget érdemes egyszer így hiányosan végigolvasni, mert sokszor későbbi helyeken szerepel az a szerkezet, amit kérnek egy korábbi, lyukas helyen.

Tippünk:

Szövegértés, aztán írás!

Alaptézis! :) A kihagyott részeken legfeljebb három betű hiányozhat, ezért érdemes megnézni, hogy a szó, amely után a kihagyás van, mit jelenthet, milyen kontextusban áll a szövegértős feladatban. A kiegészítés lehet egy elhagyott ige vagy igekötő, esetleg kötőszó.

 

  1. Werbebrief mit 10 Lücken – hiányos szöveg kiegészítése:

Érdemes egyszer átfutni és értelmezni a szöveget, majd mondatról- mondatra haladva megállapítani, hogy mi hiányozhat a szövegből? Keressük meg, található-e a mondatban alany, állítmány, kiegészítés melléknév, határozó vagy jelző formájában? Esetleg igekötős ige hiányzik? Így könnyebben rátalálhatunk a szövegértés során a hiányzó szóra.

 

Mi tippjeink: (mi csak úgy hívjuk, hogy VARÁZSLATOS NÉGYES  :)

  1. OLVASS német nyelvű, de osztrák újságokat, híreket – a nyelvvizsgán sokszor innen veszik ki a szöveget szövegértéshez! Néhány tipp: Österreich, Krone Zeitung, Die Presse, Kurier
  2. HALLGASS német nyelvű rádiókat Ausztriában, mint pl.: Ö3, Krone Hit
  3. LÁSS ÉS NÉZZ német nyelvű televízió adásokat Ausztriából: ORF, Puls4, Servus Tv
  4. BESZÉLGESS keress interneten, facebookon olyan közösségeket, ahol német tanulók, németet beszélők vannak, ahol német nyelvű, osztrák vonatkozású témák jelennek meg, de a legjobb módja, ha barátokat, ismerősöket szerzel, akikkel németül tudsz beszélni. Ezért a leghatékonyabb módja a német tanulásnak, ha ellátogatsz Ausztriába, és megszokod a német nyelvet, majd használod. Erre van is egy remek tippünk:

TALÁLKOZZUNK BÉCSBEN!

számok a német nyelvben, német tábor, német nyelvtanulás

Mi lehetne még a fentieknél is hatékonyabb? Naná, hogy egy német nyelvi tábor Bécsben, tele némettel, tele élménnyel!

Várjuk gyermeked Bécsbe – német nyelvtanulás élményekkel!

Kérdésed lenne a táborokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!