Német nyári tábor – élménytanulás Bécsben

Miért választják az SCA német nyári táborát évről évre a táborozók? Miért olyan hatékony az élménytanulás bécsi német nyári táborunkban? Erről olvashatsz a következő bejegyzésben. De először is, ismerkedj meg Bencével!

Bence és az SCA német nyári táborai

Bence 13 éves volt, amikor megismertük. Ki nem állhatta a német nyelvet, és igazából a nyári táborba sem akart eljönni, de azért az azt megelőző táborváró találkozóra szerencsére mégis eljött Krisztával, az édesanyjával. Bence nagyon tart a tábortól, mert alaphiányosságai vannak és fél, hogy nem fogja tudni megértetni magát, ill tart attól, hogy  a többiek jóval előrébb járnak mint Ő.” – írta nekünk Kriszta. Bár az iskolában Bence tanult németet, az ott tanultakat nem tudta használni, és nem is mert megszólalni németül. A találkozón többek között meséltünk neki és a többi jelentkezőnek Bécsről és a sok színes programról, ami majd rájuk vár – mindezt már németül. És amikor hazamentek, Bence azt mondta Krisztának, mégis szeretne részt venni a nyári táborban Bécsben.

2015 német nyári tábor

2015-ben Bencével (középen) és a csapattal, egy vizes program után

A német nyári tábor után

A német tábor után a következő visszajelzést kaptuk Krisztától: Bence iskolai német tanárától kaptam egy e-mailt! :) Rengeteget fejlődött nagyon ügyes az órákon, a havi jegye 5 lett! Ilyen még soha nem volt! Teljesen másképp áll a némethez, amennyire utálta eddig annyira kezdi élvezni!”

Az azt követő 4 évben Bence ott volt minden nyári és téli táborban, és még Barbi Skype-os németóráin is részt vett. A szemünk előtt fejlődött imádnivaló fiatalemberré – mi több, németül beszélő fiatalemberré!

Mit ad a gyerekeknek az SCA német nyári tábora?

Mi is az, ami ilyen hatással volt Bencére, hogy megszerette a német nyelvet és hatalmas adag motivációra tett szert? Nem más, mint az élménypedagógia! Módszerünk azon alapszik, hogy a gyerekek anyanyelvi környezetben, rengeteg élvezetes programon keresztül, élményeket gyűjtve gyakorolhassák a német nyelvet. Minden nap számos sikerélmény éri őket, ettől nő a magabiztosságuk, az önbizalmuk, és már néhány nap után a legfélénkebbek is elkezdik használni a német nyelvet. Eközben felfedezzük Bécs városát, megtanulnak közlekedni, szóba elegyednek helyiekkel és testközelből tapasztalják meg az osztrák kultúrát.

SCA német nyári tábor élmények

Élményekkel teli némettanulás az SCA német nyári táboraiban

Kis csoportokban tanulhatnak (max 12 fő), így mindenki igényére teljes mértékben oda tudunk figyelni. Minden hétköznap vannak német nyelvi foglalkozások, de ezeken – a szokásos iskolai tanítástól eltérően – projektfeladatokra, sok játékra és beszédre helyezzük a hangsúlyt. A némettábor alatt egyébként csak németül szólunk a gyerekekhez, és a foglalkozások, valamint a programok során is arra ösztökéljük őket, hogy egymás között is a német nyelvet használják.

A német nyári táborok szerves részét képezik a bécsi és Bécs környéki programok, melyek során mindig arra törekszünk, hogy a foglalkozásokon tanult szókincset és nyelvtani szerkezeteket aktívan tudják használni a táborozók. Például elmegyünk Schönbrunnba, ahol megtekintjük a kastélyt és a kertet, miközben egy játékos kvíz segítségével ismerkedhetnek meg a császári család tagjaival. Ezután az állatkertet látogatjuk meg, ahol párokba rendeződve válaszolnak meg kérdéseket az állatokról és teljesítenek izgalmas kihívásokat.

SCA élménytábor, Schönbrunn

Látogatás Schönbrunnban

Bécs városa rengeteg érdekes programot tartogat a gyerekek számára, így minden évben újdonságokkal és megújult régi kedvencekkel is színesíteni tudjuk a német nyelvi táborokat. Korábbi élménybeszámolóinkból, melyekről többek között ITT is és Facebook oldalunkon is olvashatsz, még több példát találsz a nyári programokra.

A személyes varázs értéke

Amikor 2013-ban elindítottuk bécsi német nyári táborainkat, mindent ketten (Barbi és Zsuzsi) szerveztünk, intéztünk, és szinte egy kis családdá váltunk azokra a hetekre a gyerekekkel. Ahogy aztán teltek az évek, nőtt a táborozók száma és változtak a mi körülményeink is, volt olyan év, hogy kevesebb időt tudtunk a gyerekekkel tölteni (természetesen amikor nem mi voltunk velük, akkor is szakmailag, de legfőképpen emberileg is SCA-kompatibilis személyre bíztuk őket), de egy valamiben biztosak voltunk: az SCA élménytáborain mindig jelen leszünk és sosem fogunk megelégedni „csak” a szervezői feladatokkal. Rengeteg szeretetet kapunk ugyanis ezektől a gyerekektől, és úgy érezzük – és a visszajelzések alapján tényleg így is van-, hogy mi is tudjuk őket motiválni saját személyiségünkkel, szeretetünkkel, életfelfogásunkkal és példánkkal. Ezt bizonyítja az is, hogy Bencéhez hasonlóan évről évre visszatérnek hozzánk a táborozók, amiért igazán hálásak vagyunk.

Na de mi lett azóta Bencével?

Természetesen Bence, aki azóta már elmúlt 18 éves, nem csak megszerette, de meg is tanulta a német nyelvet!  „A német tanár Misi bácsi első reakciója… :Bence visszaadta a tanításba vetett hitét! Miszerint minden, amit az azt megelőző években tanított az órákon, mind ott volt Bence buksijában, csak segítség kellett neki, önbizalom, sikerélmény – ezt mind megkapta tőletek, ez nélkül nem ment volna a 4.-es középfokú előrehozott nyelvvizsga!” – írta Kriszta.

 

Szeretnéd, ha gyermeked Bencéhez hasonlóan megszeretné és lelkesen beszélné a német nyelvet? Szeretettel várjuk német nyári táborunkba, melyet továbbra is Bécsben szervezünk meg!

 

Kérdésed lenne a táborokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!