Német nyelvvizsga levélírás – véleménykifejtés németül

Véleménykifejtés németül a német középfokú nyelvvizsgán

Az előző német online blogbejegyzésben a panaszlevél megírását gyakoroltuk, most érkezzen az ÖSD nyelvvizsga másik levélírásos feladata, a véleménykifejtés, blogbejegyzés német nyelven. A panaszlevélhez hasonlóan ennél a feladatnál is megadják előre a témát, a formai kritériumokat és néhány véleményt, melyre reagálni kell, s melyek támpontul szolgálnak a vélemény megírásához. Ezeket a mondatokat akár idézhetjük is a mi levelünkben vagy felhasználhatjuk a szerkezetek egy részét.

ÖSD Meinungsäußerung

Véleménykifejtés németül a német középfokú nyelvvizsgán

 

Formai kritériumok a véleménykifejtés/ levélírás feladatban

Ahogyan a panaszlevél esetében is, itt is figyeljünk a formai kritériumokra, ne írjunk te túl sokat, se túl keveset (általában 120 szóból kell állnia a véleménynyilvánításnak). Használjunk legalább egy passzív szerkezettel rendelkező mondatot, de legyen Zu+Infitnitiv-es szerkezetünk, összetett mondatunk mellékmondati szórenddel (weil, dass, ob, obwohl..)

A német nyelvvizsgán a levélírásos feladatra, melyben két levelet kell írni, összesen 90 perc áll rendelkezésre. Így tehát kb. 30 perc áll rendelkezésre a vélemény kifejtésére, ebből érdemes 10 percet a vázlatírásnak szentelni, s ezt követően, gondolatainkat összeszedve leírni a végleges verziót a nyelvvizsga papírra.

 

Véleménykifejtés sablonkifejezései

A véleménykifejtés feladatban mindig A és B téma között választhatunk. A véleményünk kifejezésére számtalan sablon mondat áll rendelkezésünkre:

Meiner Meinung nach / Meiner Auffassung nach

Ich denke/ ich glaube / ich bin mir sicher/ Ich teile die Auffassung + Gen. / Meines Erachtens …

Ich habe in verschiedenen Zeitungen Schlagzeilen zum Thema … gesehen und möchte jetzt gerne dazu meine Meinung teilen.

Ich bin nicht ganz überzeugt, dass …

Véleménykifejtés németül

     Véleménykifejtés németül

A feladatban röviden reagálni kell a kijelentésekre, majd saját véleményt megfogalmazni. Ki kell fejteni a saját tapasztalatainkat, valamit bemutatni röviden a szituációt saját országunkban. Összesen 120 szó áll rendelkezésünkre, azaz minden pontra 30 szó, ami azt jelenti, hogy minden feladatponthoz egy mondatot tudunk írni.

A véleménykifejtéshez több sablon mondatot is használhatunk:

Véleménykifejtés német középfokon

 

Ha szeretnéd anyanyelvi környezetben, élményeken keresztül fejleszteni a német nyelvtudásod, nincs más dolgod, mint jelentkezni német nyelvtanfolyamunkra! Várunk Bécsbe! Bis bald!

(Felnőtteknek 2021-ben középfokúra felkészítő német nyelvtanfolyamot indítunk, de a tervek között szerepel alapszintű és üzleti német nyelvtanfolyamok indítása is. Kövess minket, és értesíteni fogunk róla!)

 

Kérdésed lenne a német nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!