Panaszlevél könnyedén

LEVÉLÍRÁS NÉMETÜL A NYELVVIZSGÁN

Panaszlevél a nyelvvizsgán- hasznos tippek

A német nyelvvizsga egyik legrettegettebb feladata a LEVÉLÍRÁS. Sokan azért tartanak tőle, mert itt kevés támponttal kell komplett német mondatokat szerkeszteni egyedül. (Na, fogadjunk, hogy nem egyedül!) De majd mindjárt meglátod, hogy nem is ördöngösség ez a feladat sem! Azt is eláruljuk a mai online németes blogunkban, hogy lehet könnyen sok pontot szerezni ennél a német feladatnál.

 

Nyelvvizsga – levélformák:

Több változata is van a levélírásnak: panaszlevél, blog, jelentkezés, magánlevél, hivatalos levél, etc… Mindegyik levél más szisztéma szerint épül fel. De nem esünk kétségbe! Mert minden egyes levélfajtának vannak sablonmondatai, és sokszor maga a feladat is tartalmaz sok olyan kifejezést, amit át tudunk emelni a levelünkbe. Így biztosan helyesen is használjuk, és egyben gyarapítjuk a szavak számát is.

 

  1. Levélformák – panaszlevél

 

Panaszlevél németül - tippek a hatékony levélíráshoz

Panaszlevél németül – tippek a hatékony  levélíráshoz

 

A panaszlevél az ÖSD nyelvvizsgán az első levélírásos feladat.

A mai online német blogunkban a panaszlevéllel foglalkozunk, a következő blogban a blog/véleményírás feladatra térünk majd ki! Német kurzusainkon is folyamatosan foglalkozunk a különböző levélformákkal -> SCA Ausztriatabor

Ebben a feladatban egy rövid helyzetbemutatást követően olvasható egy hirdetés, melynek bizonyos pontjaira kell reagálni és panaszt megfogalmazni.

 

a.) A panaszlevél formai követelményei:

120 szóból álló levél, melyben négy pontot kell kritizálni. A 120 szó rendkívül kevés, ettől nem szabad nagyban eltérni! Ezért fontos, hogy röviden és tömören fogalmazzuk meg panaszlevelünket! Meg amúgy is, ki szeret hosszan panaszkodni, igaz? A levélben érdemes nyelvtani szerkezeteket használni, melyek a nyelvvizsgázó felkészültségét hivatottak jelezni. Én mindig javaslom a nyelvvizsgásaimnak a minimum egy passzív szerkezet, minimum egy KATI-szórendű mondat használatát, valamint legalább egy feltételes mód, s szintén legalább egy zu+Inf. szerkezet alkalmazását. A levél megírása előtt érdemes logikaileg felépíteni a levél szerkezetét, hogy melyik pontnál milyen szerkezetet használjunk, s hogyan épüljenek egymásra a pontok.

 

b.) A panaszlevél megszólítása:

Levélírás németül - panaszlevél megszólítás

Levélírás németül – panaszlevél megszólítás

A panaszlevelet mindig megszólítással kezdjük, s mivel hivatalos levélről van szó, magázó formában írjuk a panaszlevelet:

Ismeretlen címzett esetén:

Sehr geehrte Damen und Herren, esetleg

Sehr geehrte Redaktion/ Sehr geehrter Veranstalter, stb.. vagy

Ismerős/megnevezett címzett esetén:

Sehr geehrte Frau …. vagy

Sehr geehrter Herr …

A megszólítást követően mindig vesszőt teszünk, majd kisbetűvel folytatjuk az első mondatot!

 

c.) A panaszlevél tartalma:

Az első mondatban felvázoljuk a szituációt. A levél feladat szituációs leírása tökéletes alapanyagként szolgál a levelünk bevezetőjéhez. Az itt leírt szituációt egy az egyben átemeljük levelünkbe, s valami ehhez hasonló kezdéssel bevezetjük:

Sehr geehrte Damen und Herren,

leider muss ich mich an Sie wegen einer mangelhaften Dienstleistung mit folgender Beschwerde werden. Ich habe Ihr Inserat in der Zeitung gelesen und mich entschlossen, dass ich mir diese Chance nicht entgehen lassen sollte. Leider war es nicht so, wie Sie es angekündigt haben.

A beveztőt követően a kiemelt négy pontra kell kitérni, az alacsony szószám miatt minden pontra, max. két mondatban lehet kitérni. Az alábbiakban írok nektek néhány lehetséges bevezetést a panaszlevél egyes panaszpontjaihoz. A német nyelv azonban ennél sokkal színesebb, természetesen számtalan egyéb mondattal is bevezethető egy-egy panaszpont.

Sie haben geschrieben, dass….

Hinzu kommt …

Außerdem stand im Inserat, dass …

Es war eine große Enttäuschung für mich ….

Schließlich ….

 

d.) A levél befejezése:

A levél végén érdemes kompenzációt kérni a panaszokra való tekintettel. A német nyelvben a kritika megfogalmazása egyértelmű, lényegretörő, ugyanakkor udvarias. Erre figyeljünk a német nyelv használatakor, akkor is ha írásos formában jelezzük panaszunkat!

Ich erwarte von Ihnen eine angemessene Entschädigung. Ich hoffe sehr, dass Sie in nächster Zeit in Ihren Kundenservice verbessern.

 

e.) A panaszlevél elköszönése:

Hivatalos levélnek megfelelően az elköszönés a következő lehet: (figyeljünk arra, hogy az elköszönést vesszővel zárjuk!)

Mit freundlichen Grüßen,

….

Furcsa, hogy éppen panaszt tettünk, ennek ellenére szívélyes üdvözlettel köszönünk el? A német nyelvben nem az! :)

 

Reméljük, az alábbi összefoglalással sikerült segítséget nyújtanunk a panaszlevél megírásához! Online német nyelvi kurzusainkon vagy élőben Ausztriában megismerkedhetsz alaposabban is a levélírás fortélyaival, sőt élesben ki is kell próbálnod magad, hogy a német középfokú nyelvvizsgán már akadálymentesen menjen ez a feladat is! :)

Szeretnél te is részt venni egy ilyen német nyelvtanfolyamon?

Ha szeretnéd anyanyelvi környezetben, élményeken keresztül fejleszteni a német nyelvtudásod, nincs más dolgod, mint jelentkezni német nyelvtanfolyamunkra! Várunk Bécsbe! Bis bald!

(Felnőtteknek 2021-ben középfokúra felkészítő német nyelvtanfolyamot indítunk, de a tervek között szerepel alapszintű és üzleti német nyelvtanfolyamok indítása is. Kövess minket, és értesíteni fogunk róla!)

 

Kérdésed lenne a német nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!