Számok a német nyelvben

Számok. Ez lesz a mai témánk, de miután az egész életünk számok mentén kerül definiálásra, a német nyelv ezen szegmense szerintem a könnyebben tanulható kategóriába esik. Mondjuk nem éppen izgalmas német gyakorlat, de azzá lehet tenni! A német kurzusainkon, amikor személyesen vesznek részt a németül tanulók nálunk Bécsben, igen könnyű dolgunk van. 

Nyakunkba vesszük a várost, és összeszámoljuk, mennyi híres épületet ismerünk fel, mit mikor építettek, mi mennyibe kerül. Meghatározzuk németül Bécset. Most is ezt fogjuk tenni, csak online német formájában.

Memorizálás – Számok a német nyelvben

A német nyelvben a számok megtanulásában nehézséget okozhat, hogy fordítva vannak a tízes számrendszerben a számok. A 21-et úgy mondjuk, hogy egy-és-húsz (einundzwanzig). A 32-t pedig úgy, hogy kettő-és-harminc (zweiunddreißig). Na, ez minden! Innen már menni is fog.

Érdemes az elején a számokat felírni, és telefonszám formájában gyakorolni. Elmondani a saját telefonszámunkat, felírni, gyakorlatokat végezni a számoláshoz.

Első lépésként nézzük meg ezt az igen remek ábrát, és olvassuk át a számokat, majd írjunk fel példákat. Rögzítsük leírva, kimondva akár egy videó alapján is:

számok a német nyelvben

Egy kis videós segítségnek ajánlanánk az alábbi videókat:

Bocs, ez most monoton német online kurzus, de sokat segít:

Dátumok a német nyelvben

Ha meg vagyunk az alapszámok begyakorlásával, akkor érdemes, komolyabb német gyakorlatokat is végezni, és megismerni, hogyan használjuk a dátumokat, évszámokat a német nyelvben.

A német nyelvben a napot ragozott sorszámnévvel, az évet tőszámnévvel fejezzük ki. A sorszámnév előtt határozott, hímnemű névelő áll. A nap megelőzi a hónapot és az évet.

Magyar dátum: év/hónap/nap

Német dátum: nap/hónap/év (Tag/Monat/Jahr)

Heute ist der 4.3.2021 (vierte März zweitausend-einundzwanzig)

vagy

Heute haben wir den vierten März zweitausend-einundzwanzig. 

Ma 2021 március negyedike van.

Ha nagyon alaposak akarunk lenni, akkor a 1.2.2014 helyett ne használjuk a 01.02.2014 formátumot, mert ez a német helyesírás szempontjából helytelen!

Az év után ne használjunk pontot, mert a németet nem tesznek pontot az évszámok után!

A születési dátum esetében figyeljünk a sorszámnév helyes használatára:

 1. június 5-én születtem: Ich bin am 5. Juni 1985 geboren. (am fünften Juni)

Gyakorlás képpen látogass el oldalunkra, és győződj meg te is arról számokban, mennyi élmény vár Bécsben, ha velünk tanulsz Ausztriában egyik kurzusunkon!

Itt találkozhatsz velünk:

Egy másik oldalt is jó szívvel ajánlunk, ahol alaposan le van írva, hogy mire is kell figyelni a német számnevek tanulása során:

 1. Német számnév képzése (német nyelvtan)

1.1. Német tőszámnév képzése

 • Az első 12 tőszámnév (ein – 1, zwei – 2, drei – 3, vier – 4, fünf – 5, sechs – 6, sieben -7, acht – 8, neun – 9, zehn – 10, elf – 11, zwölf – 12)
 • 13 és 19 között az egyes helyi értéken álló számok kerülnek előre, ehhez mondjuk hozzá a tíz-et (dreizehn – 13, vierzehn – 14, fünfzehn – 15, sechszehn – 16, siebzehn – 17, achtzehn – 18, neunzehn – 19)
 • A tízes helyi értékek a “zig” képzővel jönnek létre (zwanzig – 20, dreißig – 30, vierzig – 40, fünfzig – 50, sechzig – 60, siebzig – 70, achtzig – 80, neunzig – 90)
 • Amennyiben a kérdéses tőszámnév tízes és egyes helyi értéket is tartalmaz, akkor előre mondjuk az egyes helyi értéket és ezt kapcsoljuk össze az “und” képzővel a tízes helyi értékkel (einundzwanzig – 21, vierunddreißig – 34, sechsundfünfzig – 56, stb.)
 • Százasok képzése (einhundert – 100, zweihundert – 200, dreihundert – 300, vierhundert – 400, fünfhundert – 500, stb.
 • Összetett tőszámnevek képzése (Pl.: 43265 – dreiundvierzigtausend zweihundert fünfundsechzig)
 • Ezresek képzése (eintausend – 1000, zweitausend – 2000, dreitausend – 3000, vierzigtausend – 40000, fünfhunderttausend – 500000, stb.
 • A milliós és milliárdos nagyságrendet már főnévként használjuk (eine Million – 1000000, vier Millionen – 4000000, eine Milliarde – 1000000000 – fünf Milliarden – 5000000000)

1.2. Német sorszámnév képzése

 • Az első három sorszámnév képzése (erste – 1., zweite – 2., dritte – 3.)
 • Negyedik és a tizenkilencedik sorszámnevek közötti tagok esetén a “-te” képző használatos (vierte – 4., zehnte – 10., neunzehnte – 19.)
 • Huszadik sorszámnévtől az “-ste” képzőt kell használni (zwanzigste 20., dreiundvierzigste – 43., stb.)

1.3. Német törtszámnév képzése

 • Törtszámnevek képzése főnévként
  • 1/2-et félként – halb
  • Harmad és tizenkilenced közötti törtszámnevek “tel” képzőt kapnak (das Drittel – 1/3, das Viertel – 1/4, das Fünftel – 1/5, stb.)
  • Tizenkilenced feletti törtszámnevek “stel” képzőt kapnak (das Zwanzigstel – 1/20, das Vierzigstel – 1/40, das Einundfünfzigstel – 1/51, stb.)
 • Törtszámnevek használata melléknévként
  • ein fünfte Liter – 1/5 liter
  • ein vierte Kilogramm – 1/4 kilogramm
 • Tizedes számok esetében a tizedes vesszőt (das Komma) ki kell mondani (Pl.: 0,43 – Null Komma dreiundvierzig, 1,14 – eins Komma vierzehn)
 • Százalékot (das Prozent), az ezreléket (die Promilie) is kifejezhetjük: ebben az esetben arra kell figyelni, hogy egy százalék/ezrelék esetében a mondathoz kapcsolódó ige egyes számban van, minden más esetben többes számban, illetve mindkét esetben hangsúlyozni kell a tizedesjegyet (Null Komma ein Prozent – 0,1%, eins Komma zweiundfünfzig Prozent – 1,52%, Null Komma eine Promilie – 0,1‰, eins Komma zwei Promilien – 1,2‰)

FORRÁS:

http://online-nemet-portal.hu/nemet-nyelvtan/nemet-szamnev/

számok a német nyelvben, német tábor, német nyelvtanulás

Mi lehetne még a fentieknél is hatékonyabb? Naná, hogy egy német nyelvi tábor Bécsben, tele némettel, tele élménnyel!

Várjuk gyermeked Bécsbe – német nyelvtanulás élményekkel!

Kérdésed lenne a táborokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!