Így kerüld el a sikertelen német középfokút!

Német középfokú nyelvvizsgára készülsz? Akkor fusd át ezt a tanulságos listát, ami segít Neked elkerülni a buktatókat a felkészülés közben!
Nézzük, mi az, amire ha nem fordítasz (kellő) figyelmet, akkor akár a német nyelvvizsgád is múlhat rajta?
Breckwoldt: Prüfung - Vizsga

Edith Breckwoldt Prüfung /Vizsga/ – a Te középfokúd ne ilyen legyen!

1. A német középfokú nyelvvizsga feladattípusai – avagy tudod-e, mi vár rád?

Talán számodra természetes, hogyha jelentkezel egy német középfokú nyelvvizsgára, akkor utánanézel, milyen feladattípusok és követelmények vannak. De sajnos épp elég sikertelen vizsgázóval találkoztam már, akiknek ezen múlt a nyelvvizsgájuk, és nem gondolták volna, hogy ez fontos lehet. Hiába volt meg a német nyelvtudásuk, ott a vizsgán találgatni, hogy hol mit kell csinálni, nem működik. Minden középfokú német nyelvvizsgáról részletes leírást találsz a vizsga honlapján, mintafeladatsorokkkal, pontozási útmutatóval, segédanyag ajánlóval. Szánj rá időt, hogy ezeket elolvasd, kipróbáld, megéri! (Barbi is rendszeresen ad tippeket német középfokú nyelvvizsgafeladatok megoldásához, például EZ és EZ a bejegyzés is egy ilyen.)

2. A német nyelvi szinted – avagy tényleg készen állsz a középfokúra?

Rengeteg német teszt van az interneten, ami belövi a nyelvi szintedet, de egy dologról elfeledkeznek: a szóbeliről! Ezért ha tényleg tudni akarod, hogy a német tudásod elegendő-e a középfokú nyelvvizsgához, kérj segítséget egy nyelvtanártól! A középfokú nyelvvizsga próbatesztjeinek egy részét a megoldókulcs alapján te is tudod ellenőrizni, de a levélírást és a szóbeli felmérést nem tudod egyedül megoldani. A nyelvtanár abban is a segítségedre lehet, hogy az elért eredményekkel kb mikor mehetsz el a német nyelvvizsgára.

3. Az idő faktor – avagy időre is jól mennek a német középfokú feladatok?

Idő

Az idő rendkívül fontos a német középfokú nyelvvizsgán

Számos tanítványom volt már, akik szinte tökéletesen megoldották a középfokú nyelvvizsgafeladatokat, de amikor mindezt időre kellett megtenniük, vagy sokat hibáztak, és/vagy nem jutott idejük minden kérdést megválaszolni. Ezért azt javaslom, hogy minden feladatot időre oldj meg, és találd meg azt a technikát mindegyiknél, amivel a leggyorsabban tudod azt megoldani! Időnként pedig csinálj végig egyhuzamban egy teljes feladatsort, hogy abból is ízelítőt kaphass, milyen ennyi időn át koncentrálni – ez majd jól fog jönni a német középfokú nyelvvizsgán is!

4. A felkészülési idő – avagy a halogatás művészete

Szeretsz – vagy ha nem is szeretsz, de – hajlamos vagy halogatni dolgokat? Bevallom, én igen. Nekem ebben a tervezés a legnagyobb segítségem. A német középfokúra készülvén tervezd meg, hogy melyik nap mit fogsz tenni a célod eléréséért. Ne félj az újratervezéstől, és ha szükséges, kérj segítséget a tervezéshez és a haladásod nyomonkövetéséhez is! (Nyelvi coachként ebben én is tudlak támogatni.)

5. Stressz a középfokú nyelvvizsgán – avagy mi lesz veled a nagy napon?

Ha nem tartozol azon szerencsések közé, akik lazán besétálnak a terembe és leteszik a német középfokút, a szóbelin pedig kedélyesen elcsevegnek a vizsgáztatókkal, akkor készülj fel arra is, hogy kisebb-nagyobb stresszben leszel. Az izgulás egyébként természetes a középfokú vizsga előtt, de jó, ha megtalálod rá a módszert, hogy a vizsga közben már csak a középfokú feladataira tudj koncentrálni. És kalkulálj azzal is, hogy éles helyzetben többet hibázhatsz – ez is teljesen természetes, és ha lélekben felkészülsz a hibázás lehetőségére, akkor a vizsgán is könnyebben túllendülsz majd rajta.

+1 Belevágjak? Halasszak? Hogy készüljek fel? Vagyok olyan szinten? …

Ha a német középfokú nyelvvizsga a célod, segítünk Neked!

Velünk anyanyelvi környezetben, élményeken keresztül, intenzív tanulással készülhetsz fel a német középfokú nyelvvizsgára, a rengeteg hasznos és személyre szabott tipp mellett pedig az önbizalmad és a magabiztosságod is fejlődni fog!

  • 18 év alattiak német középfokú nyelvvizsgára készülők ITT tudnak jelentkezni.
  • 18 év felettieket pedig ERRE a tanfolyamra várjuk.

 

Sok sikert kívánok a felkészüléshez! Ich drücke die Daumen! :) Zsuzsi

 

Kérdésed lenne a német nyelvtanfolyamokkal kapcsolatban? Fordulj hozzánk bizalommal, jelentkezz ingyenes konzultációnkra, hogy átbeszéljük, miben tudunk Neked segíteni! 

Csatlakozz Facebook közösségünkhöz, kedveld Facebook és Instagram oldalunkat, hogy elsőként értesülj az új blogbejegyzésekről!

Iratkozz fel blogértesítőnkre, és hetente elküldjük Neked a legújabb bejegyzéseinket!